Eetbare groenstrook

Eetbare groenstrook De Koekelt 

IVE heeft in overleg met tuinenpark De Koekelt een ontwerp gemaakt om de groenstrook langs de voetbalvelden in te planten met eetbare bomen, struiken en kruiden. Meerjarig en onderhoudsarm en op natuurinclusieve manier.

A.s. zaterdag 17 maart vanaf 9.00 uur gaan we nog winterklussen afmaken: het bijplanten van de laatste bomen en struiken op het nattere stuk, het vlechten/maken van een lage wilgenafscheiding langs de randen en het laatste blad verspreiden. Zin om mee te helpen?

Idee
Het wordt een natuurlijke, maar tegelijkertijd eetbare groenstrook; veelkleurig, veelvormig, en zeer divers.

De strook grenst aan het tuinenpark, waar mensen druk zijn met het verbouwen van groenten en fruit.

We sluiten hier met deze strook bij aan door een indeling te kiezen naar keukenthema (bakken, stoven, thee, etc.). Dit levert de basisstructuur van het ontwerp.

De houtige hogere gewassen (bomen en struiken) worden vaak afgewisseld met lage, kleurige en diverse aanplant, wat mooie doorkijkjes oplevert naar de voetbalvelden.

Het zal er mooi en divers uitzien en geuren. Dit zal, samen met de ervaring van de eetbare natuur, een wandeling langs de strook tot een verrassende belevenis maken.

Het zal als inspiratie kunnen dienen voor de tuinders en voorbijgangers, met name door de onbekende gewassen en het meerjarig karakter van deze ‘teelten’.

Daarnaast zal de ecologie, en zeker ook de solitaire en honingbij volop genieten van deze strook, die van winter tot late herfst bloemen zal dragen en ze van voedsel kan voorzien.

Praktisch
We gaan gebruik maken van meerjarige bodembedekkers met verschillende hoogtes. In de lage stukken betekent dit dat kluitvormende meerjarige bodembedekkers zullen worden gecombineerd met lagere kruipende bodembedekkers (tot 0,5 m). We zoeken naar de best sluitende combinaties zodat de bodem optimaal bedekt blijft. Hiermee is het onderhoud minimaal en het aanzicht optimaal mooi en natuurlijk, met veel kleuren en afwisseling.

Om in stikstofbehoefte van de verschillende (vruchtdragende) bomen en struiken te voorzien maken we o.a. gebruik van stikstofbinders door de hele strook heen, zoals olijfwilg (Eleagnus spp), meerjarige pronkerwt (Lathyrus latifolius), duindoorn (Hippophae rhamnoides) en erwtenstruik (Caragana arborescens).

Op een een aantal plekken worden knotwilgen ingezet: de wilgen zijn niet eetbaar, maar het snoeihout zal worden gebruikt om een lage afscheiding (30 cm) te maken op plekken waar we honden het liefst niet zien.

Er is ook een salade(knot)haag die regelmatig gesnoeid zal moeten worden op de gewenste hoogte. Hierin zitten bekende (linde) maar ook onbekende eetbare boomsoorten zoals witte moerbei (Morus alba),  Chinese mahonieboom (Toona sinensis) en szechuanpeper (Zanthoxylum spp).

Aanleg
De strook wordt door onszelf (IVE en tuinenpark de Koekelt) aangeplant. Als het nog lukt, willen we starten voor de winter (uiterlijk november/december) om de bomen erin te zetten, en in het voorjaar verdergaan met kwetsbaardere struiken en de kruidlaag.

Om de bodem optimaal te voeden en te beschermen voor de winter brengen we een dikke laag blad op.

Meedoen?
Wil je meer weten, of wil je graag meehelpen met planten / zaaien / beheren?

Neem dan even contact op met

Maria van Maanen
voedselbosede@gmail.com
0633626990